slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Strah, panika in novi simptomi • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Strah, panika in novi simptomi

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Strah, panika in novi simptomi

Odgovor metuljcica sr. 28.jun.2017 7.25

Pozdravljeni!
Lepo prosim za nasvet...

Že 8 let imam tehave s strahom, napetostjo, paniko (stara sem 27).
Začelo se je v 1. letniku fakultete, ko sem med predavanji občutila neznosen strah, razbijanje srca in sem mislila, da bo konec z mano. Od takrat sta panika in strah postala stalnica v mojem življenju.

Pred 3 leti se je zgodil nek zame grozen dogodek. Ki sem ga za nekaj časa potem 'uspešno zatlačila' in me ni več moril.

Pred približno 1 letom in pol sem končala študij in sem bila 1 leto brezposelna. Večinoma sem bila doma. Kratkoročno se je strah zmanjšal, je bil omejen na obisk trgovine, cerkve itd. Doma pa sem bila večinoma sproščena.

Ko sem se zavedla, da je minilo 1 leto, brez da bi kaj v življenju pametnega naredila... sem se grozno zasekirala. Nekaj tednov nisem mogla spati, jesti, težko sem dihala, bala sem se da bom pozabila dihati in bo konec z mano. Nekaj tednov kasneje sem začela čutiti bolečine - na nek način nenamerne pa hkrati vem, da samovzboujene bolečine - nekako sem čudno vdihnila in tisti del trebuha ali prsnega koša, na katereraga sem bila 'pozorna' v tistem trenutku, tam me je zabolelo ali zapeklo. Začelo me je biti te bolečine strah in samo da sem se spomnila, da če se spomnim me zaboli, me je nekje zabolelo.
Pred nekaj meseci sem dobila službo. Daleč od tega kar sem študirala, tako za katero je osnovna šola dosti. Ampak hotela sem postati bolj aktivna, službe za moj poklic pa ni lahko dobiti. Nekaj časa se mi je zdelo, da mi gre na bolje kar se tiče tesnobnosti. Potem pa sem bila kar nekajkrat kregana da nisem dobro naredila (jaz sem bla prepričana da je vse ok), imam zafrkljivega sodelavca in nezadovoljno šefico. V službo sem začela hoditi s strahom, da nisem kje spet kaj nevede zafrknila...
Zadnje 3 tedne me je grozno strah, da bi se ponovil dogodek izpred 3 let. Strah me je da se ne bom mogla kontrolirati in naredila kaj neumnega ali celo komu kaj naredila slabega, ker se ne bi znala kontrolirati. Strah me je, če sploh stvari prav dojemam... strah me je voziti se z avtom... strah me je, da se mi utrga ... da bi nekaj neumnega ali groznega naredila nekontrolirano in se potem tega ne bi spomnila...

Navzven delujem normalno, kot da mi ni nič, ampak v sebi bijem hud boj ... bojim se, zdi se mi da si ne morem zaupati...

Ne razumem, kaj se dogaja z mano. Novih 'simptomov' in strahov se bolj bojim, kot tistega 'kaj če skup padem, kaj če bom imela infarkt, kaj če bo konec z mano ...'.

Zanima me, če je kakšna razlaga kaj se dogaja zdaj? Del anksioznosti ali se mi začenja trgati? Zakaj nove stvari, nove misli, ki se jih ne morem ali pa le s težavo znebim.
Želim se rešiti strahov in groznih misli, pa ne znam... ne vem kaj naj...
metuljcica
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 28.jun.2017 6.09

Re: Strah, panika in novi simptomi

Odgovor LUNICA123 sr. 28.jun.2017 16.50

Živjo!
Sicer sem dalec od strokovnjaka, sama se ze par let spopadam z anksioznostjo in depresivnim razpolozenjem, zato te lahko razumem, kaj dozivljas v svojem telesu in glavi.

Govorim ti iz osebne izkusnje in mi je popolnoma jasno, kako se pocutis, ko imas obcutek oz konstantno misel v glavi, da se ti bo zmesalo, da si ze zmesana ipd. Glede na to, da si napisala da se s tem spopadas ze 8 let, se vprasaj, ali se ti je ze kdaj "zmesalo", v teh 8ih letih? Ze to da se zacedas svoje stiske, je dokaz, da si se kako "pri sebi" in da si srcno zelis, da grejo stvari da boljse.
Tudi sama sem imela po telesu pekoce obcutke, drvenenje, omrtvicenje, mravlincenje, panicne napade, obcutke derealizacije.., tudi sama sem bila konstantno paralizirana od straha, da sem nenormalna. Lahko ti zagotoviim, da je to vse odraz anksioznosti,in ne tega da si nora.
Jaz sem si pomoc poiskala v obliki psihoterapije, ce si sama se nisi nasla pomoci, ti jo iz srca svetujem.
Razumem te tudi glede eksistencialne krize glede zivljenja na splosno, ker sem na trenutke v tem tudi sama. Vejremi, da je zunaj, ogromno takih,ki se ukvarja s taksnimi vprasanji, samo nihce ne govori o temu. Za zacetek se morda vprasaj, kar tebe zares veseli in zacni to delati. Vecina ljudi s taksnimi tezavami, je do pojava tezav vedno pocelo stvari, ki jih sploh niso veselile, ker se niso vedli poslusati. To je vecinoma posledica odrascanja in izpopolnjevanja zelj drugih, namesto svojih. To pocenjamo tako dolgo, dokler se zares vsi obcutki v nas ne nakopicijo in izbruhnejo ven v taksih in drugacnih tezavah.
Zato ti se enkrat svetujem, poisci si pomoc pri kaksnem terapevtu, ki ti bo pomagal skozi ves proces.

Le pogumno naprej :srčka: --<--@
LUNICA123
 
Prispevkov: 3
Član od: pet. 9.jun.2017 18.19

Re: Strah, panika in novi simptomi

Odgovor LUNICA123 sr. 28.jun.2017 17.03

Pa se to. Vse misli, ki jih imas po glavi, so v resnici samo misli. Vem, da je v trenutku paraliziranosti to tezko dojeti, verjeti temu, tudi jaz nisem. To je pa zato, ker je v vrhuncu tesnobe ze telesno/fiziolosko gledano sposobnost koncentriranja na taksnoo misel vecja. Ce kdaj opazis, ko tesnoba popusti, tej misli ne vrjames vec tako mocno kot si prej.
Zato najdi svoje nacine kako zmanjsevati tesnobo.
Mebi zelo pomaga joga, tek, in druge oblike telovadve, banjanje, savnanje, druzenje ( zelo pomebno),ce tudi je morda neprijetno, ustvarjanje. Skratka, razisci kaj je tisto kar tebe osrecuje. Ni potrebno da ves takoj, zacni korak po korak :)
LUNICA123
 
Prispevkov: 3
Član od: pet. 9.jun.2017 18.19

Re: Strah, panika in novi simptomi

Odgovor metuljcica čet. 29.jun.2017 7.32

Lunica123, hvala za odgovor! :)
Se nekako boljše počutim. Res je, v danem trenutku je kar težko verjeti, da je samo misel, ker je tako grozen občutek. Ko se pomirim je pa boljše. Pa moram si tudi bolj zaupat.
In tudi je res, da večinoma počnem stvari, ki me sploh ne veselijo... bo treba nekaj najt, kar bi me veselilo, nek hobij ...
Še enkrat hvala --<--@
metuljcica
 
Prispevkov: 2
Član od: sr. 28.jun.2017 6.09

Re: Strah, panika in novi simptomi

Odgovor Nevenka tor. 4.jul.2017 14.05

Pozdravljena, "metuljčica", vse, kar se ti dogaja, je samo del anksioznosti, ki zelo rada spreminja simptome, pogosto pa se zraven pridružijo tudi kakšni specifični strahovi ali fobije in včasih tudi vsiljive misli, da bomo nekaj strašnega naredili sebi ali drugemu.

Prav nič se ti ne more zgoditi, si popolnoma normalna zdrava punca, ki je v nekem obdobju svojega življenja razvila t.i. strah pred strahom. Tvoje neprijetne simptome poganja tvoj strah pred njimi.

Večinoma se iz teh težav težko sami izkopljemo, ker se neprestano vrtimo v istem krogu telesnih simptomov in strašnih misli ter strahu pred vsem tem. Tako da ti resnično čim prej predlagam pomoč v obliki psihoterapije. Veliko lažje ti bo in ne boš več sama v svoji negotovosti in borbi s temi težavami.

Če želiš, se lahko oglasiš tudi na naši brezplačni skupini za pomoč pri anksioznosti in depresiji, lokacijo in termine srečanj najdeš v rubriki "aktualno".

Drugače pa ne skrbi, tvoja težava je popolnoma nenevarna, prav nič se ti ne more zgoditi, poleg tega pa je vse to rešljivo in ozdravljivo.

Veliko poguma in lepih misli ti želim --<--@
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 656
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov

cron