slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
Slaba kakovost zivljenja zaradi anksioznosti • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

Slaba kakovost zivljenja zaradi anksioznosti

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

Slaba kakovost zivljenja zaradi anksioznosti

Odgovor Canales pet. 19.feb.2016 10.15

Pozdravljeni!
Naj prvo povem, da nikoli si nisem mislila da bom kdaj pisala na forume, vedno sem bila le bralka in kdaj pa kdaj tudi kej pametnega našla. Vendar sem to noč (zaradi paničnega napada) pristala na vaši strani in morem priznat da so mi bili vaši odgovori zelo všeč. No naj začnem.
Stara sem 25 let in nekje 3-4 trpim z anksioznostjo. Na začetku nisem vedela kaj bi bilo, simptomi so bili le brezvolja, utrujenost,.. Spomladi 2013 me je dolgo tiscalo v prsih in ker nisem vedela kaj je, sem šla k zdravniku in opravila EKG. Bil je normalen in zdravnica mi je povedala da bo le anksioznost in tako sem šla domov. Bila sem super ker sem vedela a ni ničfizičnega narobe z mano. Nato je bilo vse super do decembra 2014, ko sva šla s fantom v London (jaz prvič z letalom). Tisto jutro bi najraje doma ostala vendar je bilo to nemgoče in tako sva šla. Ko sva pristala v Londonu je bilo ok, vendar drugo jutro sem imela nekašen strah in nemoč da bi kam šla (vrtelo se mi je, slabost in trsenje čim sva se malo oddaljila od hotela, kjer sem bila "na varnem"). Nato sem se opogumila in naslednjih 7 dni je bilo ok. Prišla sva domov in od takrat naprej me moja anksioznost ni zapustila. Pomladi/poleti sem super, jeseni/pozimi pa je groza. Novembra lani so spet začeli glavoboli, utrujenost, brezvolja, slabost čim grem kam dlje od mojega "gnezda". Začnela se izogibat družbi, hodit v kino, če pa že morem točno vedet kje je wc (če me prime slabost slučajno, hvalabogu me ne) in morem vedet da grem lahko domov kadar želim. Vem da ni nevarno in da moja anksiznost ni velika (sem rala že hujše), vendar mi zelo ovira življenje.
-Ali je možno da anksioznost pride zaradi rutine in brezdelja, saj vedno vidim da le s stresom povezujete. Novembra se fant preselil v Lj tako da je med tednom RES vedno isto. Saj bi tudi šla kam s prijatelji, istočasno pa nebi. Me razumete?
-Pomislila sem na ščitnico vendar sem januarja dala kri in ixvidi so bili ok (nevem pa če so preverili tudi za ščitnico).

Vem da sem se razpisala, vendar sem se potrudila skrajšat. Najlepša hvala v naprej za odgovore!
Lep dan --<--@
Canales
 
Prispevkov: 1
Član od: pet. 19.feb.2016 9.49

Re: Slaba kakovost zivljenja zaradi anksioznosti

Odgovor Nevenka ned. 21.feb.2016 8.24

Pozdravljena, Canales, na našem forumu.

Anksioznost se velikokrat začne v življenjskem obdobju, ko vse poteka navidezno mirno, skorajda dolgočasno. Ironija je, da nas takrat postane zelo strah za naše zdravje in življenje, čeprav obenem ugotavljamo, da sploh ne živimo, ampak bolj životarimo.

Praviš, da veš, da ni nevarno, po mojem to veš samo na neki razumski ravni, ker te je še vedno strah živeti. Praviš, da ti je med tednom precej dolgčas, da je veliko brezdelja in enoličnosti. Če te prav razumem, čez teden čakaš na vikende, da se vrne fant. Medtem imaš najrž čisto preveč časa za razmišljanje o tem, kaj je narobe s tabo, osredotočaš se na svoje telo in simptome, in to je najslabše, kar lahko v tem trenutku narediš. Tako se boš prav gotovo še naprej počutila slabo. Kadar smo brezvoljni, brez energije in depresivnega razpoloženja, ne smemo čakati, da pride motivacija za kakršnokoli dejavnost sama od sebe. Tu gre obratno. Najprej se je treba malo prisiliti v to, da kam gremo, da se družimo, in šele nato pride motivacija in boljše počutje.

Na začetku bo težko in bo podobno boju s samo seboj. Zato potrebuješ rezervne izhode, npr. če mi bo slabo, bom popila malo mrzle vode, se kam umaknila, malo nadihala, in se potem spet vrnila nazaj. Ne skrči svojega življenja in ne odrekaj se aktivnostim in druženju. Pravzaprav bi morala početi ravno obratno, začeti bolj živeti, početi nove stvari, z novimi ljudmi, da preusmeriš svoje misli na nekaj popolnoma novega in z mislimi ne daješ več hrane svojim simptomom.

Skoraj sigurno ne gre za probleme s ščitnico, lahko pa seveda narediš še te preiskave.

Če imaš možnost, se oglasi na naši brezplačni skupini za pomoč pri depresiji in anksioznosti, da se malo bolj pogovoriva o tvojih težavah in slišiš tudi izkušnje drugih.

Želim ti prijetno nedeljo:-)
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 2 gostov