slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
derealizacija in depersonalizacija • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

derealizacija in depersonalizacija

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

derealizacija in depersonalizacija

Odgovor Vali čet. 7.jul.2022 18.45

zdravo, prosila bi za pomoč. Stara sem 18 let in imam čudne težave. Brskala sem po netu in po mojem je to derealizacija. Naenkrat se mi zdi vse čudno in ko da se to ne dogaja meni. Kot da to nisem jaz, ko se gledam v ogledalo. Ves svet je čuden, jaz sem čudna... ful me je strah. To pride pa pol hitro mine, najhujše je zjutraj ali v šoli, če sem živčna. Včasih je kot da gledam sama sebe od zunaj ali pa od znotraj, ne znam opisati, samo res me je strah. Včasih me tudi tišči v prsih in vrti se mi. Vse se je začelo na koncu šole, ko sem imela popravca iz matematike. naredila sem, ampak en dan zatem se mi je to začelo dogajati. Ne upam si k psihiatru, kaj če bo rekel da sem nora. Pomagajte mi, prosim.
Vali
 
Prispevkov: 1
Član od: čet. 7.jul.2022 18.36

Re: derealizacija in depersonalizacija

Odgovor Nevenka ned. 10.jul.2022 18.38

Pozdravljena na našem forumu. Postavila si zanimivo vprašanje, v katerem se bo verjetno našel še kdo.

Prav gotovo nisi "nora", tvoj strah je odveč. Depersonalizacija in derealizacija sta zelo naporna občutka, doživljanje je res nenavadno in težko ga razložimo nekomu, ki tega ni nikoli doživljal. vsekakor pa je popolnoma nenevarno. Velikokrat se pojavi po kakšnem stresu, v tvojem primeru verjetno po popravnem izpitu. Ti občutki bi najbrž sami počasi izzveneli, če se jih ne bi ustrašili, tako pa s strahom ustvarjamo dodaten stres in jih vzdržujemo oz. nehote prispevamo k temu, da postajajo še močnejši. Vedeti moraš, da se ti nič ne more zgoditi ne glede na to, kako čudno bo tvoje doživljanje. Dobro bi bilo, da bi takrat preusmerila svoje misli na kaj praktičnega ali si dala kakšno miselno nalogo. Lahko npr šteješ od 98 nazaj do 56 ali kaj podobnega. Priporočljivo je tudi telesno gibanje, ki je dovolj intenzivno, da se telo utrudi in s tem se velikokrat pomiri tudi naše doživljanje. Priporočam ti terapijo, predvsem zato, da premagaš strah pred temi občutki in se spoznaš s tehnikami, ki tukaj pomagajo. Če pa ti bodo ti občutki in misli res preprečevali vsakodnevno normalno življenje, bi bilo dobro obiskati psihiatra, da ti predpiše kakšno zdravilo, s katerim ti bo lažje.
Predvsem pa se zavedaj, da tvoje težave niso nič, kar se ne bi dalo pozdraviti in niti slučajno niso večne. Potrebuješ pa nekaj potrpežljivosti in volje za delo na sebi. vse bo še dobro.

Veliko poguma
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 703
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost