slika1

Ponovno odkrijte sebe!

jazsemvredu-naslovna2

Življenje brez strahu!

jazsemvredu-naslovna3
cmok v grlu • Strokovnjak odgovarja in svetuje • Psihoterapija forum

cmok v grlu

Vprašajte strokovnjaka kako reševati vaše težave z anksioznostjo;
pomoč, svetovanje, predlogi in komentarji terapevtke za vaš primer.

cmok v grlu

Odgovor jasnana pet. 4.sep.2020 19.57

Pozdravljeni,

v zadnjem času se mi večkrat zgodi, da v grlu čutim nekakšen cmok, tiščanje ali nekaj podobnega. Ta občutek me spravlja v paniko. Ves čas mislim, kaj je narobe z mano. Bila sem že pri svoji zdravnici, ki mi je vzela kri zaradi ščitnice, pa pravi, da je vse ok. Potem sem obiskala otorinolaringologa, kjer je tudi vse bp. Zdaj pa mi je zmanjkalo idej, cmok pa je še vedno tu. Na živce mi gre in sovražim ga. Kaj bi to lahko bilo? zdravnica pravi, da je lahko psihično. Kako je lahko psihično, če pa je včasih prisoten ves čas, ne samo takrat, ko se kaj stresnega dogaja. Čutila sem ga tudi na dopustu, pa med vikendom, čeprav smo se imeli fajn in sem samo počivala. Bojim se tudi, da bi zaradi njega bruhala, včasih je tudi tak občutek. Lepo prosim za nasvet, kako se tega znebim, res sem že obupana.

Hvala za odgovor
jasnana
 
Prispevkov: 4
Član od: tor. 21.jan.2020 15.39

Re: cmok v grlu

Odgovor Nevenka pon. 7.sep.2020 10.35

Pozdravljeni,

cmok v grlu je najpogosteje psihičnega izvora, njegovo drugo ime je tudi globus hystericus. Seveda je neprijetno, ko nas neprestano nekaj tišči v grlu in se nam zdi, da težko požiramo, je pa popolnoma nenevarno. Ta cmok lahko vztraja po cele dneve, lahko pa se pojavi samo občasno, največkrat proti večeru, vendar to ni pravilo.

Lahko ležimo pod palmo in se imamo fajn, pa ga vseeno čutimo. Takšni anksiozni znaki so navadno zelo muhasti. Včasih se npr. lahko cmok pojavi neposredno po stresu ali že vmes, včasih pa z veliko zakasnitvijo ali popolnoma neodvisno od stresnih dogodkov. Kakorkoli, važno je, da je res popolnoma nenevaren in da je najboljša strategija proti njemu, da ga ignoriramo in malo pozabimo nanj. Ta cmok se namreč hrani z našim strahom in paniko. Navadno nas je strah, da je kaj resnega z nami narobe ali pa da na vsem lepem ne bomo mogli več požirati, dihati ali bomo bruhali. Prav nič od tega se ne bo zgodilo, najhuje, kar se nam lahko zgodi je, da ga bomo čutili večkrat, če nas bo zelo strah in ga bomo močno odganjali.

Tako da kar mirno. Cmok bo slej ko prej izginil, vedno izgine, lahko pa ga imamo tudi dlje časa, več mesecev ali celo več. Ne glede na to, koliko časa bo vztrajal, lahko z njim vred počnete prav vse, gibanje je celo zaželeno, pa kakšne nove aktivnosti tudi. Naj bodo take, da bodo bolj zanimive kot cmok.

Vse dobro vam želim
Nevenka
Uporabniški avatar
Nevenka
spec. psihoterapije transakcijske analize
 
Prispevkov: 681
Član od: tor. 13.apr.2010 18.04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Strokovnjak odgovarja in svetuje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: (ni prijavljenih) in 1 gost